Phase Angle and Nutritional Status Assessment in Patients with Chronic Kidney Disease Undergoing Replacement Therapy at the Regional Hospital of Cuilapa, 2024

Main Article Content

Darely Ana Odilia Salazar Castañeda
Ana Gabriela Herrarte Guzmán

Abstract

Introduction: Phase angle is an important tool for assessing the progression of Chronic Kidney Disease and may outperform other nutritional measurements. It helps determine the patient's condition, enabling timely interventions aimed at reducing the risk of nutritional deterioration. Objective: To evaluate the contribution of combining body composition analysis through bioelectrical impedance, phase angle, and Body Mass Index in improving the classification of nutritional status in patients with Chronic Kidney Disease undergoing hemodialysis, hospitalized in the Internal Medicine and Surgery departments of the Regional Hospital of Cuilapa. Method: A descriptive cross-sectional study was conducted. All patients with Chronic Kidney Disease undergoing hemodialysis who were referred to the Nutrition Department during the two scheduled months were included. The operationalized variables were: bioelectrical impedance, Body Mass Index, weight, and height. A questionnaire on the requirements for performing bioimpedance, adapted to the study population, was applied. Results: 53% of underweight patients (BMI < 23 kg/m²) had phase angles between 2° and 5.2°, while 41.3% of patients with adequate BMI (23–27.5 kg/m²) had angles between 5.6° and 7°; 5.7% of overweight patients (BMI > 27.5) had a phase angle of 9.7°. Conclusions: Nutritional status assessment through bioelectrical impedance, focusing on body composition, is highly valuable for evaluating hospitalized patients with Chronic Kidney Disease on hemodialysis. The complementary use of phase angle allows for the identification of malnutrition that may be hidden due to the clinical characteristics of the patients. This approach contributes to a more complete and accurate evaluation than one based solely on BMI.

Article Details

How to Cite
1.
Salazar Castañeda DAO, Herrarte Guzmán AG. Phase Angle and Nutritional Status Assessment in Patients with Chronic Kidney Disease Undergoing Replacement Therapy at the Regional Hospital of Cuilapa, 2024. Rev. cienc. med. vida [Internet]. 2025 Aug. 31 [cited 2025 Sep. 16];3(1-3):e046. Available from: https://editorial.udv.edu.gt/index.php/RCMV/article/view/216
Section
Artículos Originales
Author Biography

Darely Ana Odilia Salazar Castañeda, Universidad Da Vinci de Guatemala

Estudiante de último año de la carrera de Nutrición en la Universidad Da Vinci de Guatemala, con experiencia profesional en diversas áreas de nutrición clínica y comunitaria, adquirida a través de prácticas profesionales supervisadas. Autora de la tesis titulada "Ángulo de fase y medición del estado nutricional en pacientes con insuficiencia renal crónica en tratamiento sustitutivo del Hospital Regional de Cuilapa", el trabajo de investigación que permitió profundizar en el análisis crítico de la literatura científica, así como en la aplicación de metodologías de investigación en nutrición.

References

El mes, P. A. en. (s/f). Pacientes Atendidos, Activos y Acumulados [Internet]. Gob.gt. 2023 [citado el 4 de enero de 2024]. Disponible en: https://unaerc.gob.gt/bioestadisticas/B10PacientesHemo2023.pdf

Mortalidad hemodiálisis [Internet]. Gob.gt. [citado el 5 de enero de 2024]. Disponible en: https://unaerc.gob.gt/bioestadisticas/4PacientesFallecidos2023.pdf

Carga de Enfermedades Renales [Internet]. Paho.org. [citado el 5 de enero de 2024]. Disponible en: https://www.paho.org/es/enlace/carga-enfermedes-renales

Melo APF, Salles RK de, Vieira FGK, Ferreira MG. Métodos de estimativa de peso corporal y altura em adultos hospitalizados: uma análise comparativa. Braz J Kinanthropometry Hum Performance [Internet]. 2014;16(4):475. [citado el 5 de enero 2024]. Disponible en: https://www.scielo.br/j/rbcdh/a/RmYJqCqFJ4YSBZVJMVxYBGt/?lang=en&format=pdf

Naderi N, Kleine C-E, Park C, Hsiung J-T, Soohoo M, Tantisattamo E, et al. Obesity paradox in advanced kidney disease: From bedside to the bench. Prog Cardiovasc Dis [Internet]. 2018 [citado el 5 de diciembre de 2023];61(2):168–81. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6131022/#S14title

Topete-Reyes JF, López-Lozano CA, López-Báez SL, Barbarín-Vázquez AV, Cervantes-Villalobos ML, Navarro-Rodríguez J, Juárez-Rojas J G. Determinación del estado nutricional mediante el ángulo de fase en pacientes en hemodiálisis. Gaceta médica de México [Internet]. 2019 [citado el 5 de diciembre de 2023]; 155(3). Disponible en: https://www.scielo.org.mx/pdf/gmm/v155n3/0016-3813-gmm-155-3-229.pdf

Duarte R da S, Pinho CPS, Barboza YACO, Silva CMCS da, Carvalho TR de, Lemos MCC. Asociación del ángulo de fase con parámetros de evaluación del estado nutricional en pacientes en hemodiálisis. Rev Chil Nutr [Internet]. 2019 [citado el 9 de diciembre de 2023]; 46(2):99–106. Disponible en: https://www.scielo.cl/pdf/rchnut/v46n2/0717-7518-rchnut-46-02-0099.pdf

Rimsevicius L, Gincaite A, Vicka V, Sukackiene D, Pavinic J, Miglinas M. Malnutrition Assessment in Hemodialysis Patients: Role of Bioelectrical Impdedance Analysis Phase Angle. J Renal Nutr. [Internet] 2016 [citado el 16 de julio de 2024]; 26(6): 391-395. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27450205/

Llames L, Baldomero V, Iglesias ML, Rodota LP. Valores del ángulo de fase por bioimpedancia eléctrica: estado nutricional y valor pronóstico. Nutr Hosp [Internet]. 2013 [citado el 30 de octubre 2023]; 28(2):286-295. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000200004&lng=es.https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.2.6306.

Bellido Guerrero D, Carreira J, Cornejo I, Vegas I, García García C, García Almeida JM, et al. Aplicaciones del ángulo de fase de la bioimpedancia en la nutrición clínica [Internet]. 2022. [citado el 1 de noviembre 2023]. Disponible en: http://www.aulamedica.es/nutricionclinicamedicina/pdf/5107.pdf.

Reis de Lima e Silva R, Porto Sabino Pinho C, Galvão Rodrigues I, Gildo de Moura Monteiro Júnior J. Phase angle as an indicator of nutritional status and prognosis in critically ill patients. Nutr Hosp [Internet]. 2014. [citado el 4 de diciembre de 2023]; 31(3):1278–85. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v31n3/38originalintensivos01.pdf

Duarte R da S, Pinho CPS, Barboza YACO, Silva CMCS da, Carvalho TR de, Lemos MCC. Asociación del ángulo de fase con parámetros de evaluación del estado nutricional en pacientes en hemodiálisis. Rev Chil Nutr [Internet]. 2019 [citado el 9 de diciembre de 2023]; 46(2):99–106. Disponible en: https://www.scielo.cl/pdf/rchnut/v46n2/0717-7518-rchnut-46-02-0099.pdf